De kracht van emotionele zelfregulatie

1 februari 2024

Mijn Persoonlijke Reis door Trauma

In 2002 begon mijn reis als leiderschapstrainer en executive coach, gedreven door de overtuiging dat ik anderen kon helpen en de wereld beter kon maken. Ik werkte lange dagen, trainde vier dagen per week en besteedde de vijfde dag aan klantgesprekken, presentaties en offertes. Ik was fulltime moeder en mijn vakanties vulden zich met bijscholingen. De uurtjes na het slapengaan van mijn kinderen ruimde ik op en probeerde ik tijd door te brengen met mijn partner, om e-mails te beantwoorden of online met vrienden te chatten, wat een chronisch slaaptekort veroorzaakte. Door mijn uitputting was ik niet meer emotioneel beschikbaar en door gebrek aan zelfregulatie ontstond er een constante spanning in mijn gezin. Mijn eigen momenten waren schaars waardoor ik me voelde uitgeput en overweldigd voelde, ondanks mijn betrokken partner. Stilaan sloop er een gevoel van isolatie en eenzaamheid in me.

Elke avond overliep ik de dag met mijn innerlijke criticus. Die wees me op mijn fouten en ik beloofde mezelf moedig om beter mijn best te doen. Ik ging verdrietig, beschaamd en schuldig slapen, in de hoop dat ik ‘s ochtends beter zou doen, maar keer op keer faalde ik. Ik raakte ervan overtuigd dat ik nooit uit deze zelfgecreëerde hel zou ontsnappen en dat mijn gezin beter af zou zijn zonder mij. De oorzaak van mijn lage frustratietolerantie en gebrek aan impulscontrole lag echter dieper, geworteld in mijn jeugd. Als getroebleerde tiener kende ik geen gezonde grenzen en bijgevolg wist ik niet hoe ik ze moest stellen.

Later ontdekte ik het volgende:

  • Inzichten en rationele benaderingen alleen zijn niet voldoende om diepgewortelde patronen te veranderen.
  • Zelfregulatie leer je niet door er alleen over te praten.
  • Je kan je innerlijk werk niet versnellen, maar je kan het wel vertragen door het enkel vanuit je hoofd te benaderen.

Patronen doorbreken

Als trauma begeleider ontdekte ik dat trauma zich in het lichaam nestelt en invloed heeft op onze emotionele reacties. Het kan leiden tot chronische stress en een overgevoelig alarmsysteem in ons lichaam. Het lichaam blijft alert waardoor je nooit echt kan ontspannen. Emotionele zelfregulatie werd een cruciale vaardigheid in mijn leven, het vermogen om mijn innerlijke emotionele balans te behouden te midden van de uitdagingen van het leven.

In mijn begeleiding richt ik me op het transformeren van triggers en patronen door een verbinding tussen body, mind en heart. De resultaten zijn opmerkelijk.

  • Ademwerk brengt je weer in contact met je lichaam en stelt je in staat om energie te deblokkeren, je lichaam te reinigen en je te verbinden met je kern. Werken met je adem brengt je thuis in je lichaam. Adem is een kracht die je altijd bij je hebt en de afstandsbediening waarmee je alle systemen in je lichaam en geest beïnvloedt. Ik werk met verschillende soorten technieken allemaal met een specifiek doel en effect.  Bewust ademen doen we om energie te deblokkeren, lichaam en geest te reinigen, je lichaam sterk te maken en je te connecteren met je kern. Je betrekt je lichaam zonder dat je je hoofd verliest.
  • Het leren werken met jouw persoonlijke archetypen  en het helen van je innerlijk kind helpt je om verborgen potentieel wakker te maken en onverwachte talenten en capaciteiten aan te boren. Het imposter syndroom is het eerste dat we aanpakken. Dit krijg je niet weg door anders te denken maar door echt te gaan voelen van binnenuit waar je kracht zit en dat jij oké bent.

We onderwijzen anderen wat voor ons het belangrijkste is om te leren. Ik had me nooit zo goed in deze thema’s kunnen verdiepen als ik niet ook heel goed naar mezelf had gekeken. De band met mijn kinderen is versterkt en de relatie met mijn tweede man is verdiept.

Mijn eigen groeiproces heeft me geleerd dat ik een blijvende ‘work in progress’ ben, maar dat de dieptepunten minder diep zijn en sneller voorbijgaan.

Herken je jezelf en verlang je naar verzachting in deze zaken?

  • Het voortdurend bezig zijn om jezelf te kalmeren.
  • Van anderen het advies krijgen dat je ‘het in jezelf moet zoeken’ maar niet weten hoe je dat doet of  bang zijn van wat je dan tegenkomt
  • De drang om je geest te vullen met afleidingen zoals muziek, boeken en series of podcasts.
  • Het ervaren van chronische milde depressie, prikkelbaarheid en cynische gedachten.
  • Een constante hunkering naar activiteit of ontsnapping en je schuldig voelen als je niet bezig bent.

Verlang je naar meer contact met de kalme, tevreden delen van jezelf die voldoening geven? Wil je ruimte vinden om echt te erkennen wie je bent, wat je kunt, en wat je echt wilt doen? Neem dan contact met me op. We creëren samen een momentum waarop je tot jezelf komt en jezelf opent voor het leven en zijn natuurlijke ritme.